Guia improbable per entendre la Xina

(He publicat aquesta ressenya a la web de cultura Els de dalt)

Quan no tens ni idea d’un tema, començar és fàcil. Qualsevol lectura et pot revelar coses noves, tot i que absorbeixes informació de manera acrítica perquè no pots comparar. Jo estic i estava en aquesta situació respecte a la Xina. Tinc quatre nocions de la seva història contemporània: sé qui són Mao, Deng i Xi, la Revolució Cultural i la de Tiananmen. Sé que la Xina és un potència econòmica i política, sota una espècie de dictadura biideologitzada (¿comunisme o capitalisme?) on el cel es veu poc i la contaminació es pot menjar amb cullera. És a dir, no en sé gaire res. Però ara tinc un camí més o menys difús sobre quins són els grans temes que he d’anar a buscar per entendre; he passat de ser un ignorant que no sabia res a un ignorant que veu més o menys en què és ignorant. I en dono les gràcies a Rafael Poch-De-Feliu i el seu llibre, La actualidad de China (Crítica, 2009).

Crec que el mèrit d’aquest llibre és deixar clar quins són els grans reptes de la Xina actual. Això és bastant gros, perquè estem parlant de l’única civilització mil·lenària que encara sobreviu (seria com si encara existís l’Imperi Egipci o l’Imperi Romà). Potser no ens resol tots els dubtes, potser no ens satisfà, però almenys sabem on enfocar la nostra mirada sobre la munió d’informació que ve d’aquest país.

En Rafael Poch és un periodista estrany: ha estat corresponsal de La Vanguardia a Rússia, Alemanya, França o la Xina, i sempre ha enfocat els temes i països lluny de l’ortodòxia periodística. El podríem qualificar de periodista revisionista, terme que en Relacions Internacionals serveix per classificar els historiadors que diuen que la Guerra Freda no va ser culpa de la Unió Soviètica, o no tant, i que els Estats Units van posar-hi un gra de sorra ben gran. Poch trasllada aquest anàlisi a la situació mundial actual i l’enfoca a la Xina, i ho fa amb una mirada heterodoxa que no està exempta de crítiques al model xinès (al llibre hi ha més pàgines crítiques que afalagadores), però que sap defugir els tòpics.

Per tranquil·litzar als lectors liberals: en Poch diu sense problemes que la Xina és una dictadura on es violen els drets humans i laborals. ”Però”. Molts podrien criticar aquest ”però”, que no és justificació sinó matís analític: qui vulgui llegir pamflets benintencionats segons els quals la Xina és un perill groc que xiscla molt, o una utopia roja de masturbació esquerranista, que busqui un altre blog i una altra lectura. Aquestes són les claus d’aquest assaig, La actualidad de China, un anàlisi seriós i estimulant sobre un país fascinant.

La Xina és comunista o capitalista?

Ni l’un li l’altre. Error. La Xina és un país que vol ser modern, i farà el que sigui per aconseguir-ho. Poch planteja que tant la utilització del comunisme o del capitalisme de lliure mercat…

(Segueix llegint)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s